Drömmer du om att starta ett eget bageri?

Bageri

Man bör följa sina drömmar och göra det som man mår bra av, en del drömmer om att bli sångare, andra drömmer om att bli advokater medan en del människor drömmer om att få arbeta med händerna och att starta ett eget bageri. Alla människor älskar nybakat och ett lokalt bageri som är välplacerat i staden har god chans att gå mycket bra. Därför är detta en dröm som är mycket realistisk att följa, speciellt om man har en passion för att baka och för att skapa bakelser, dekorera och utforska smaker. När man har bestämt sig för att starta upp ett eget bageri kan det vara så att man inte har råd med alla utgifter som kommer i början. Då är lösningen givetvis att låna pengar. Om det handlar om att man behöver låna en lägre summa för att komma igång kan man ta ett gratis smslån, detta är ett mycket smidigt sätt att låna pengar och du behöver inte motivera vad du ska använda pengarna till.

Låna upp till 50 000 kronor med smslån

Beroende på vilken aktör som du väljer när du lånar pengar online kan du låna upp till 50 000 kronor. En del aktörer erbjuder dig endast att låna lägre summor första gången för att du ska ha chansen att bevisa att du kan betala tillbaka. När man vill ta ett smslån krävs det att man är över 18 år gammal, har en svensk adress och ett svenskt mobiltelefonnummer, därefter krävs det även att man har en inkomst. Fördelen med att ta ett smslån när man vill låna pengar är dock att din inkomst inte behöver vara lika hög som när man till exempel lånar pengar från de stora bankerna. Ofta behöver du en årsinkomst på omkring 100 000 kronor för att du ska få ta ett smslån. En del låneaktörer har dock ett mycket lägre krav. När man startar upp ett bageri är det vanligt att man inte har en fast inkomst i början, om man inte kombinerar detta med ett annat jobb. Detta betyder att du har större chans att få ta ett smslån än att få låna pengar från en vanlig bank.

Läs regler och villkor noggrant

Det är viktigt att du jämför de olika låneaktörerna med varandra innan dess att du tar ett lån. Det kommer att göra så att du vet precis vad som gäller samt undviker att falla i fällor med dyr ränta. Det finns idag många smslån som är helt gratis om du betalar tillbaka dem i tid. Därför är det viktigt att du alltid ser till att läsa regler och villkor noggrant Du kan ta ett lån som passar din återbetalningstid och din ekonomi. När man vill följa sina drömmar och öppna ett bageri är detta fullt möjligt, men det handlar som alltid när det kommer till företagande att man behöver vara noggrann. Detta återkommer även när det är dags att låna pengar. Ta ett gratis smslån idag och följ dina drömmar!

Saker att tänka på när man startar ett bageri

Älskar du att baka? Är du duktig på det och vill ta ditt bakande till nya höjder? Går du kanske och funderar över att starta en egen verksamhet? Att starta bageri är en rolig utmaning som inte alls behöver vara så svår och oövervinnerlig som den först kan kännas. För att du ska lyckas på bästa vis är det dock viktigt att du har en väl genomarbetad färdplan med dig på vägen mot att starta bageri, så att resan går så smidigt som möjligt.

Planering är A och O

Planering

En god planering är en förutsättning för att din verksamhet ska lyckas och här spelar det ingen större roll om du tänker starta bageri i liten skala eller en stjärnadvokatfirma. Genom att sätta dig ned och anteckna vad du måste tänka på, vad som ska göras, vilka eventuella problem som kan uppstå och hur du i så fall ska lösa dem, så ser du till att vara väl förberedd.

Några saker som kan ingå i din planering är:

  • Din affärsidé.
  • Hur verksamheten ska finansieras.
  • En lista över personer eller företag som kan hjälpa dig på vägen.

Kom ihåg att en plan är just en plan och du kan därmed räkna med att du aldrig kommer att kunna följa den slaviskt. Se alltså planen som en guide som kan ändras och förbättras när du är i färd med att starta bageri.

Hitta den perfekta lokalen

Efter planeringsstadiet är det dags för dig att börja leta efter lediga lokaler som du kan starta ditt bageri i. Kanske är den här biten faktiskt något av det roligaste på hela resan? Visst är det tillåtet att välja en lokal som du blivit upp över öronen förälskad i, men du får inte glömma att hålla koll på de praktiska bitarna, såsom; Är läget bra? Går det att hitta till lokalen med lätthet? Finns det tillräckligt med potentiella kunder i området?

Kontakta Miljökontoret

När du väl har vägen någorlunda utstakad och en lovande lokal så är det dags att få de tillstånd som du behöver för att driva din verksamhet. Dels behöver du naturligtvis välja bolagsform och registrera ditt företag hos Verksamt.se och eventuellt också hos Bolagsverket men att starta bageri är också förknippat med ett stort ansvar för människors hälsa. Därmed måste din verksamhet även registreras i kommunen där du bor och du gör detta genom att skicka in en anmälan till kommunens Miljökontor. Därefter kommer du att få vägledning från dem gällande hur du går vidare, men räkna med att det tar åtminstone två veckor från det att ansökan anländer hos kommunen till dess att du får starta bageri.

Skaffa dig nödvändig utbildning

Det krävs ingen särskild utbildning för att baka eller starta bageri, så du kan starta ditt bageri oavsett om du kan mycket eller lite om bakning. Däremot så finns det väldigt mycket som du bör veta vad det gäller livsmedelshantering och hygien eftersom dina kunder kan bli väldigt sjuka om du inte tar detta på största allvar. Det mesta är ganska logiskt men du bör exempelvis veta hur du håller dina lokaler rena, hur du ska hantera och förvara dina ingredienser liksom hur du ska märka dina produkter så att de kan spåras om något skulle inträffa.

Burek – en läcker maträtt

Burek Tinylicious

Kärt barn har många namn, vilket gäller för den turkiska maträtten Burek, eller börek som den också kallas. Det kan sägas vara en rätt som ingår i medelhavets traditionella husmanskost. Ibland får den helt enkelt heta filodegspaj, eller krompirusa som den kallas i Bosnien om den är fylld med potatis. Besöker man något Medelhavsland, då speciellt inom det forna Jugoslavien eller Turkiet, kan man nästan vara säker på att ha möjlighet att njuta av denna läckra maträtt. Med dagens internationella matutbud kan man hitta burek i både traditionella och nyskapande varianter, men basen är den smörigt krispiga degen och en rik, kryddig, smakrik och mättande fyllning.

Vad är Burek?

Maträtten burek har anor ända ifrån 1400-talet då den serverades i det forna Jugoslavien för att därefter ha spridits till resten av Balkan och Medelhavet under det bysantinska rikets storhetstid. Burek består av en slags paj med olika varianter av fyllning. Degen i pajen kan vara filodeg, smördeg eller s.k. yufkadeg som är en lite tjockare turkisk variant.

Formen på pajen varierar, alltifrån en stor, rund dekorerad paj i en traditionell pajform, till fyrkantiga småsaker eller trekantiga, pirogliknande knyten. Vissa former förekommer i olika länder och regioner, t.ex. är snurror vanliga i bosniska burek-rätter.

Det gemensamma namnet för fyllningen i en burek är pita. Några olika exempel på fyllningar i en burek är:

  • Köttfärs, som kompletteras med hackad röd eller gul lök. Kryddningen består av t.ex. persilja, paprikapulver, salt och peppar.
  • Potatis, lök, tomatpuré, salt, peppar och mynta samt turkisk rödpeppar.
  • Fetaost och lök, ofta även med spenat, salt och peppar.

Var hittar man Burek?

Medelhavet restaurangÄr man i medelhavsregionen kan man hitta burek nästan överallt, t.ex. i snabbmatstånd på gatan. Maträtten kan serveras i många olika varianter, som ett snabbt mellanmål, en förrätt, på en buffé eller som huvudrätt kompletterad med sallad och sås gjord på turkisk yoghurt.

Man kan också laga burek själv. Då tar man filodeg eller liknande, penslar med olja och ägg och gör i ordning den fyllning man önskar till maträtten. Fyllningen sprids därefter ut över degen som sedan rullas ihop. Efter pensling med ägg, olja och eventuellt mjölk kan man strö på sesamfrön och/ eller s.k. nigellafrön (svart kummin) och grädda i ugn i 200 grader i ca 30 minuter. Som nämnts ovan kan man även göra burek i form av en traditionell rund paj. Även varianter i snurror, trekanter och fyrkanter förekommer.

Vällagad burek kan också avnjutas på restaurang, även i Sverige. Besöker man t.ex. en välsorterad italiensk restaurang i Stockholm som har ett lite bredare tema kan man hitta varianter av burek eller filodegspajer även där.

Många andra restauranger i Stockholm är inriktade på medelhavsköket och mat från Balkan. Man kan välja meze, som är smårätter från Turkiet, och då avnjuta minipajer av smördeg som en av rätterna.

Den mångsidiga rätten burek är värd att provas. Eftersom burek förekommer i många nationella varianter, former och med olika fyllningar och kryddningar går det garanterat att hitta en favorit, oavsett om man är vegetarian eller om man äter kött.

Baka påskägg nu till påsk?

Påskägg bakelse

Överraska familj och vänner med egengjorda påskägg fyllda med läcker smörkräm! Dessa läckerbitar är enkla att baka och kommer garanterat att göra succé på påskbuffén. Välj ett strössel i gult eller grönt för en riktig påskkänsla! Påsken är en tid då man unnar sig lite extra, fettsugning för hakan är sådant som man får tänka på senare.

Ingredienser

10 stycken ägg
Tid: 40 min

Mördeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,25 – 0,5 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 äggula
  • ev. lite vatten

Smörkräm:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • karamellfärg
  • ev. smaksättning (koncentrerad saft, kakao, vaniljsocker, essenser)
  • ev. rivet citrusskal (citron, lime, apelsin)

Glasyr:

  • 3 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten
  • karamellfärg
  • strössel

Gör så här

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Sedan är det dags att blanda ihop mördegen. Den är lätt att göra, det går nästan inte att misslyckas. Mördeg är supergott och kan användas till mycket. Om du vill kan du göra dubbel sats och spara i kylskåpet. Vira bara in den i plast, så kan du använda den nästa dag. Det är faktiskt en fördel om degen är kall, för då är den enklare att kavla ut. Mördeg går också att frysa in, då klarar den sig ett par månader. Blanda mjölet och sockret i en bunke. Skär sedan kylskåpskallt smör i kuber och nyp ihop det med mjölblandningen. Använd fingrarna. Ett tips är att använda riktigt smör, du kommer att känna skillnaden. Degen ska bli lite smulig i konsistensen. Häll i äggulan (äggvitan kan du exempelvis använda till att göra maränger) och rör ihop med degen. Det ska bli en fast deg som går att kavla ut. Om degen är smulig kan du hälla i lite kallt vatten. Ta lite åt gången och prova dig fram. Kavla ut degen på mjölat bord. Ta ut äggformade kakor, det ska räcka till ungefär tjugo stycken. Använd en kakform eller något annat äggformat. Rota lite i kökslådorna så hittar du säkert nåt.

2. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt sedan kakorna svalna innan du glaserar dem. Om kakorna fortfarande är varma när du ringlar över glasyren, så kommer glasyren att smälta.

3. Nu är det dags att göra smörkräm. Vispa smöret fluffigt med elvisp, gärna i 10 minuter. Häll i florsockret lite pö om pö. Häll sist i karamellfärg och smaksättning. Det kan vara gott att ha i lite vaniljsocker. Var försiktig med karamellfärgen så att inte färgen blir för stark. Tillsätt lite vatten om du tycker att krämen är för tjock.

4. Och så glasyren. Rör ihop florsocker och vatten. Vispa med elvisp i ungefär en minut. Glasyren ska vara bli jämn och trögflytande. Häll i några droppar karamellfärg. Se upp så att det inte blir för mycket! Tips! Dela upp glasyren och färga den i olika färger. Då blir påskäggen mer färgglada och roligare.

5. Till sist har vi kommit fram till det roligaste: att montera kakorna. Ta två kakor och bred smörkräm emellan. Lägg ihop till ett ägg. Ringla sedan över glasyren. Avsluta med lite strössel. Violà – nu är påskäggen färdiga!

Receptet är inspirerat av Matilda’s recept på Baka.se, mer kan hittas här.