Lunch och brunch för stora och små på Moderna Museet

Brunch Globen

Sugen på en härlig lunchbuffé eller kanske en mysig helgbrunch i Stockholm? På Moderna Museet äter du en trevlig måltid med utsikt över Djurgården och Strandvägen genom restaurangens stora panoramafönster. Dessutom kan du förstås passa på att besöka museets aktuella utställningar.

Restaurangen på Moderna Museet lägger stor vikt vid hållbarhet och använder därför närodlade råvaror med ett känt ursprung. Råvarorna väljs dessutom efter säsong, så menyn anpassas till vad som finns att tillgå. Det här är ett tillvägagångssätt som blir allt mer populärt bland restauranger i framkant, eftersom många matgäster har den typen av krav när de ska äta. Och det gäller vid allt från finare middagar till en enklare vardagsmiddag på exempelvis Il Conte Globen som också finns i Stockholm.

Detsamma gäller för brunchen som serveras på lördagar och söndagar. Då dukar man upp såväl varma som kalla rätter, kött och vegetariskt, och gott om grönsaker. Därtill nybakade baguetter med vispat smör, och till efterrätt en mäktig chokladmoussetårta med grädde och bär alternativt en pudding med äpplen kokade i vanilj och kanel. Det är en stor hit för både stora stora och små, och för barnen finns dessutom riktigt goda pannkakor med grädde och topping till efterrätt. Inte konstigt att brunch-sugna människor, både boende i Stockholm och turister, vallfärdar till Moderna Museet!

Lunchbuffé hos Moderna Museet

På vardagar serveras lunchbuffé med dagens rätt samt ett stort utbud av sallad och måltidsdryck. Exempel på dagens rätt kan vara revbensspjäll med ugnsbakade rotfrukter, sejfilé med rostad potatis, dragonkyckling med dijonsås och matvete samt kalvhögrev med stompad potatis. Det finns alltid en veckans vegetariska, till exempel indisk lins- och blomkålscurry, samt något för barnen, exempelvis spagetti med köttfärssås. För den som vill ha något mindre än buffé så finns en meny med sallader, soppor, smörgåsar och bakade sötsaker. Restaurangen har fullständiga rättigheter, så varför inte unna dig ett gott glas vin till maten?

Om du inte nöjer dig med ett vanligt restaurangbesök, utan vill ha lokalen för dina egna festligheter, så ska det inte möta några hinder. I restaurangen får du plats med 315 sittande gäster som då också kan njuta av den spektakulära utsikten. Självklart lagas vi mat utefter dina önskemål, men inom restaurangens koncept och möjligheter.

Självklart ska du även passa på att titta på utställningarna. Vissa utställningar visas under perioder men du kan alltid se Moderna Museets samling. Här finns en av Europas mest kända samlingar av modern och samtida konst, inklusive Picasso, Matisse, Dorothea Tanning, Andy Warhol med flera. Det är konst från de senaste 120 åren, med såväl svensk som utländsk härkomst, målningar i akvarell och olja, fotografier, skulpturer, installationer och videos. Med audioguiden får du dessutom en lotsning genom hela utställningen.

Till restaurangen på Moderna Museet är du välkommen tisdag till söndag. Restaurangen är belägen på Skeppsholmen, och är tillgänglig för såväl fotgängare som cyklist, samt dig som reser kollektivt eller med egen bil. Det tar cirka 10 minuter att promenera från Kungsträdgården, och för dig som cyklar finns det cykelparkering utanför entrén. Buss 65 tar dig också ändra fram till Moderna Museet. Välkommen!

Beställa bakelser online

Beställa bakelser online

För den som vill maximera sin fritid men ändå njuta av delikata bakverk finns det numera gott om alternativ. Den perfekta bakelsen finns endast ett knapptryck bort och variationsmöjligheterna är närmast oändliga. Att beställa bakelser online är precis lika enkelt som det låter och den valda delikatessen levereras hem till dörren. Det går att dekorera, smaksätta och kombinera fram det mesta utan att behöva lägga ner något arbete alls i köket.

Perfektion varje gång

De flesta håller nog med om att det moderna livspusslet med barn, familj, arbete och hushåll ställer tillräckligt med krav på oss människor. När det är dags för födelsedagskalas, bemärkelsedagar och olika högtider kommer ofta stressen över bakning. Dessutom är det svårt att garantera att man får lön för mödan. Många timmar i köket kan vara gemytligt, men om kakan inte håller måttet får man helt enkelt börja om. Då är det lätt att misströsta och drömma om enorma webbhotell fyllda med härliga bakelser. Våning efter våning med olika smaker, färger och former.

Drömmen ligger dock väldigt nära verkligheten då det faktiskt är fullt möjligt att beställa vilka bakverk, tårtor eller bakelser som helst online. Det absolut bästa är att man slipper stöket i köket och att man kan räkna med perfektion varje gång. Här är det faktiskt bara fantasin som sätter gränserna. Utbudet av bagare och leverantörer online är stort, och det är ett rent nöje att utforska webben i jakt på den ultimata bakelsen och den smidigaste leveransen. Man sparar tid och får ett resultat man vet att man kan räkna med.

Personliga bakelser

Att överraska någon med ett bakverk är inte bara roligt utan också väldigt enkelt. Det går att buda över favoritkakan till födelsedagsbarnet och helt enkelt säga det med en bakelse! Man kan dessutom göra bakelsen hur personlig som helst med dekorationer, individuella smaker, olika tillval och färger. En liten text på bakelsen kan också förgylla den speciella dagen lite extra. Naturligtvis kan man även beställa sina egna personliga favoriter till sig själv, med den fördelen att man slipper både stress och press med själva bakandet.

Bakelser för alla tillfällen

Att skicka en kaka online tar mindre än fem minuter och det är smidigt på många sätt. Överraska familj, släkt, vänner eller varför inte kollegan på jobbet? Både potentiella och nuvarande kunder uppskattar också bakelser med till exempel företagets unika färgsättning och logotyp. Det finns nästintill obegränsade möjligheter online och utbudet är stort för både privatpersoner och företagare.

Det är med andra ord enkelt att hitta bakelser som passar för olika tillfällen och behov. Att få en present som gör att man känner sig särskilt uppskattad och utvald är aldrig fel. Födelsedagsbarnet kan dessutom själv vara med och önska tema på kalaset, som man sedan går efter när man beställer godsakerna från bageriet. En elegant tårta eller bakelse kan nämligen förstärka temat på festligheterna och kommer garanterat att glädja de flesta. Vill man ha lite inspiration finns det gott om bilder på både bageriers hemsidor och deras sociala medier.

Hur man tillagar de absolut bästa semlorna

Vetebulle, mandelmassa, grädde och florsocker. Det här är ingredienserna som skapar harmoni i munnen och bildar tillsammans en av Sveriges mest kända bakelser. Bakelsen kallas semla och den här fantastiska kreationen och kombinationen av smaker går bakåt flera generationer. Våra grannar i Skandinavien är också stora fantaster och äter också semlor. Särskilt på slutet av vintern, runt februari, brukar man äta som mest semlor. Det beror på att fettisdagen infaller den 13:e februari varje år.

Semlan, en riktig klassiker som kommer i ny variationer varje år

Det har blivit en populär grej att göra om semlan varje år så att den får en modern look. Till exempel har vi sett semmelwrapen, semla med bröd, och mycket, mycket mer. Varje år kommer det en ny variant och alla bagerier försöker vara så kreativa och innovativa som möjligt när de gör sina nummer. Goda semlor kräver dock inte mycket. Det enda som är viktigt är att man har bra råvaror och att man bakar dem med kärlek. Här följer ett recept som är både enkelt och går snabbt så att du kan bjuda vänner och familj på hembakat nästa gång ni får besök. Ett bageri som varje år ser till att vara med i den här kampen är Tössebageriet i Stockholm och som är välkänt för sina goda semlor.

Ingredienser

Vid eventuella husdjur, köp en hundgrind! Fokus är allt och du vill inte ha husdjur runtom dig som gapar och stör. Sedan behöver du komma ihåg att man inte man skynda igenom ett recept. Tänk på att när du ska baka så är det viktigt att låta allt ta sin tid. Om degen måste få vila och jäsa får man helt enkelt gilla läget och göra något annat den tiden istället. Det finns så klart skillnader i recept så se till att du hittar ett som passar din kunskapsnivå och hur mycket tid det kräver. Det här receptet tar lite mer är en timme om man gör allt på rätt sätt. Det krävs inte många ingredienser men alla är viktiga. Du kan inte improvisera eller byta ut någon av dessa. Om du gör det är det på egen risk. Följande ingredienser behövs för att göra vetebullarna:

  • 75 g Smör
  • 2 dl Mjölk
  • 25 g Jäst
  • 1/2 dl Strösocker
  • 1 krm Salt
  • 1/2 tsk Kardemummakärnor
  • 1 st Ägg
  • 7 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Bakpulver
  • Ägg till pensling, beror på storleken

Till fyllningen och garnering kommer du behöva mandelmassa, florsocker och grädde, men vi kommer till det senare i det här inlägget.

Instruktioner

Börja med att plocka fram alla skålar och mått som du kommer behöva. Tänk på att det finns inget bättre än att ha en förberedd och ren yta att arbeta på. Det är nämligen det som lägger grunden till dina bakverk. Ett tips är att aldrig rengöra bänken med en disktrasa. Du kan torka av bänken med en disktrasa men avsluta med att spreja bakteriedödande medel på arbetsytan och därmed torka av med hushållspapper. Det finns många bakterier i trasorna som man inte kan se med blotta ögat och vi vill inte ha dem i vår mat. Andra bakteriebovar är ringar och andra smycken på händerna. Se till att du plockar av dig dessa och rengör händerna noggrant med varmt vatten och tvål. Sedan är du redo att sätta igång.

Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Se till att blandningen har en temperatur på ungefär 37 grader. Smula jäst i en bunke och blanda sedan med mjölken och smöret. Därefter tillsätter du alla torra ingredienser, avsluta med vetemjöl. Knåda massan till en jämn och slät deg. Det fungerar även att använda sig av en hushållsassistent. Tillsätt mer vetemjöl än vad receptet säger endast om det är alldeles för vattnigt fortfarande.

Semlor deg

Dela upp degen i 12 lika stora högar, rulla dem och sätt ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Se till att de har gott med utrymme för att växa inne i ugnen. Pensla ägg på alla bullarna. När du är klar med bullarna är det bara att köra in dem i ugnen. Sätt temperaturen på 225 grader och låt bullarna vara inne 20-30 min beroende på hur torra eller saftiga du vill att de ska bli. Ta sedan ut dem. Skär försiktigt av toppen på bullen med en tunn kniv. Se till att bullarna blir ungefär likadana, det ger ett bättre helhetsintryck. Lägg en klick mandelmassa på underdelarna. Förhoppningsvis har du hunnit förbereda vispad grädde som du nu kan lägga ovanpå mandelmassan. Sätt därefter försiktigt tillbaka locket på grädden utan att trycka ner locket. Med hjälp av en sil kan du nu sikta florsocker på toppen av alla bullarna och se där, du har gjort semlor!

Semlorna är klara och redo att avnjutas!

Nu är det bara dags att sätta igång kaffet och duka bordet. Dessa är gjorda på ett klassiskt vis. Vill man så kan man baka med glutenfritt så att fler kan njuta. Det finns också andra recept om man är ute efter variationer.

Drömmer du om att starta ett eget bageri?

Bageri

Man bör följa sina drömmar och göra det som man mår bra av, en del drömmer om att bli sångare, andra drömmer om att bli advokater medan en del människor drömmer om att få arbeta med händerna och att starta ett eget bageri. Alla människor älskar nybakat och ett lokalt bageri som är välplacerat i staden har god chans att gå mycket bra. Därför är detta en dröm som är mycket realistisk att följa, speciellt om man har en passion för att baka och för att skapa bakelser, dekorera och utforska smaker. När man har bestämt sig för att starta upp ett eget bageri kan det vara så att man inte har råd med alla utgifter som kommer i början. Då är lösningen givetvis att låna pengar. Om det handlar om att man behöver låna en lägre summa för att komma igång kan man ta ett gratis smslån, detta är ett mycket smidigt sätt att låna pengar och du behöver inte motivera vad du ska använda pengarna till.

Låna upp till 50 000 kronor med smslån

Beroende på vilken aktör som du väljer när du lånar pengar online kan du låna upp till 50 000 kronor. En del aktörer erbjuder dig endast att låna lägre summor första gången för att du ska ha chansen att bevisa att du kan betala tillbaka. När man vill ta ett smslån krävs det att man är över 18 år gammal, har en svensk adress och ett svenskt mobiltelefonnummer, därefter krävs det även att man har en inkomst. Fördelen med att ta ett smslån när man vill låna pengar är dock att din inkomst inte behöver vara lika hög som när man till exempel lånar pengar från de stora bankerna. Ofta behöver du en årsinkomst på omkring 100 000 kronor för att du ska få ta ett smslån. En del låneaktörer har dock ett mycket lägre krav. När man startar upp ett bageri är det vanligt att man inte har en fast inkomst i början, om man inte kombinerar detta med ett annat jobb. Detta betyder att du har större chans att få ta ett smslån än att få låna pengar från en vanlig bank.

Läs regler och villkor noggrant

Det är viktigt att du jämför de olika låneaktörerna med varandra innan dess att du tar ett lån. Det kommer att göra så att du vet precis vad som gäller samt undviker att falla i fällor med dyr ränta. Det finns idag många smslån som är helt gratis om du betalar tillbaka dem i tid. Därför är det viktigt att du alltid ser till att läsa regler och villkor noggrant Du kan ta ett lån som passar din återbetalningstid och din ekonomi. När man vill följa sina drömmar och öppna ett bageri är detta fullt möjligt, men det handlar som alltid när det kommer till företagande att man behöver vara noggrann. Detta återkommer även när det är dags att låna pengar. Ta ett gratis smslån idag och följ dina drömmar!

Saker att tänka på när man startar ett bageri

Älskar du att baka? Är du duktig på det och vill ta ditt bakande till nya höjder? Går du kanske och funderar över att starta en egen verksamhet? Att starta bageri är en rolig utmaning som inte alls behöver vara så svår och oövervinnerlig som den först kan kännas. För att du ska lyckas på bästa vis är det dock viktigt att du har en väl genomarbetad färdplan med dig på vägen mot att starta bageri, så att resan går så smidigt som möjligt.

Planering är A och O

Planering

En god planering är en förutsättning för att din verksamhet ska lyckas och här spelar det ingen större roll om du tänker starta bageri i liten skala eller en stjärnadvokatfirma. Genom att sätta dig ned och anteckna vad du måste tänka på, vad som ska göras, vilka eventuella problem som kan uppstå och hur du i så fall ska lösa dem, så ser du till att vara väl förberedd.

Några saker som kan ingå i din planering är:

  • Din affärsidé.
  • Hur verksamheten ska finansieras.
  • En lista över personer eller företag som kan hjälpa dig på vägen.

Kom ihåg att en plan är just en plan och du kan därmed räkna med att du aldrig kommer att kunna följa den slaviskt. Se alltså planen som en guide som kan ändras och förbättras när du är i färd med att starta bageri.

Hitta den perfekta lokalen

Efter planeringsstadiet är det dags för dig att börja leta efter lediga lokaler som du kan starta ditt bageri i. Kanske är den här biten faktiskt något av det roligaste på hela resan? Visst är det tillåtet att välja en lokal som du blivit upp över öronen förälskad i, men du får inte glömma att hålla koll på de praktiska bitarna, såsom; Är läget bra? Går det att hitta till lokalen med lätthet? Finns det tillräckligt med potentiella kunder i området?

Kontakta Miljökontoret

När du väl har vägen någorlunda utstakad och en lovande lokal så är det dags att få de tillstånd som du behöver för att driva din verksamhet. Dels behöver du naturligtvis välja bolagsform och registrera ditt företag hos Verksamt.se och eventuellt också hos Bolagsverket men att starta bageri är också förknippat med ett stort ansvar för människors hälsa. Därmed måste din verksamhet även registreras i kommunen där du bor och du gör detta genom att skicka in en anmälan till kommunens Miljökontor. Därefter kommer du att få vägledning från dem gällande hur du går vidare, men räkna med att det tar åtminstone två veckor från det att ansökan anländer hos kommunen till dess att du får starta bageri.

Skaffa dig nödvändig utbildning

Det krävs ingen särskild utbildning för att baka eller starta bageri, så du kan starta ditt bageri oavsett om du kan mycket eller lite om bakning. Däremot så finns det väldigt mycket som du bör veta vad det gäller livsmedelshantering och hygien eftersom dina kunder kan bli väldigt sjuka om du inte tar detta på största allvar. Det mesta är ganska logiskt men du bör exempelvis veta hur du håller dina lokaler rena, hur du ska hantera och förvara dina ingredienser liksom hur du ska märka dina produkter så att de kan spåras om något skulle inträffa.

Burek – en läcker maträtt

Burek Tinylicious

Kärt barn har många namn, vilket gäller för den turkiska maträtten Burek, eller börek som den också kallas. Det kan sägas vara en rätt som ingår i medelhavets traditionella husmanskost. Ibland får den helt enkelt heta filodegspaj, eller krompirusa som den kallas i Bosnien om den är fylld med potatis. Besöker man något Medelhavsland, då speciellt inom det forna Jugoslavien eller Turkiet, kan man nästan vara säker på att ha möjlighet att njuta av denna läckra maträtt. Med dagens internationella matutbud kan man hitta burek i både traditionella och nyskapande varianter, men basen är den smörigt krispiga degen och en rik, kryddig, smakrik och mättande fyllning.

Vad är Burek?

Maträtten burek har anor ända ifrån 1400-talet då den serverades i det forna Jugoslavien för att därefter ha spridits till resten av Balkan och Medelhavet under det bysantinska rikets storhetstid. Burek består av en slags paj med olika varianter av fyllning. Degen i pajen kan vara filodeg, smördeg eller s.k. yufkadeg som är en lite tjockare turkisk variant.

Formen på pajen varierar, alltifrån en stor, rund dekorerad paj i en traditionell pajform, till fyrkantiga småsaker eller trekantiga, pirogliknande knyten. Vissa former förekommer i olika länder och regioner, t.ex. är snurror vanliga i bosniska burek-rätter.

Det gemensamma namnet för fyllningen i en burek är pita. Några olika exempel på fyllningar i en burek är:

  • Köttfärs, som kompletteras med hackad röd eller gul lök. Kryddningen består av t.ex. persilja, paprikapulver, salt och peppar.
  • Potatis, lök, tomatpuré, salt, peppar och mynta samt turkisk rödpeppar.
  • Fetaost och lök, ofta även med spenat, salt och peppar.

Var hittar man Burek?

Medelhavet restaurangÄr man i medelhavsregionen kan man hitta burek nästan överallt, t.ex. i snabbmatstånd på gatan. Maträtten kan serveras i många olika varianter, som ett snabbt mellanmål, en förrätt, på en buffé eller som huvudrätt kompletterad med sallad och sås gjord på turkisk yoghurt.

Man kan också laga burek själv. Då tar man filodeg eller liknande, penslar med olja och ägg och gör i ordning den fyllning man önskar till maträtten. Fyllningen sprids därefter ut över degen som sedan rullas ihop. Efter pensling med ägg, olja och eventuellt mjölk kan man strö på sesamfrön och/ eller s.k. nigellafrön (svart kummin) och grädda i ugn i 200 grader i ca 30 minuter. Som nämnts ovan kan man även göra burek i form av en traditionell rund paj. Även varianter i snurror, trekanter och fyrkanter förekommer.

Vällagad burek kan också avnjutas på restaurang, även i Sverige. Besöker man t.ex. en välsorterad italiensk restaurang i Stockholm som har ett lite bredare tema kan man hitta varianter av burek eller filodegspajer även där.

Många andra restauranger i Stockholm är inriktade på medelhavsköket och mat från Balkan. Man kan välja meze, som är smårätter från Turkiet, och då avnjuta minipajer av smördeg som en av rätterna.

Den mångsidiga rätten burek är värd att provas. Eftersom burek förekommer i många nationella varianter, former och med olika fyllningar och kryddningar går det garanterat att hitta en favorit, oavsett om man är vegetarian eller om man äter kött.

Baka påskägg nu till påsk?

Påskägg bakelse

Överraska familj och vänner med egengjorda påskägg fyllda med läcker smörkräm! Dessa läckerbitar är enkla att baka och kommer garanterat att göra succé på påskbuffén. Välj ett strössel i gult eller grönt för en riktig påskkänsla! Påsken är en tid då man unnar sig lite extra, fettsugning för hakan är sådant som man får tänka på senare.

Ingredienser

10 stycken ägg
Tid: 40 min

Mördeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,25 – 0,5 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 äggula
  • ev. lite vatten

Smörkräm:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • karamellfärg
  • ev. smaksättning (koncentrerad saft, kakao, vaniljsocker, essenser)
  • ev. rivet citrusskal (citron, lime, apelsin)

Glasyr:

  • 3 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten
  • karamellfärg
  • strössel

Gör så här

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Sedan är det dags att blanda ihop mördegen. Den är lätt att göra, det går nästan inte att misslyckas. Mördeg är supergott och kan användas till mycket. Om du vill kan du göra dubbel sats och spara i kylskåpet. Vira bara in den i plast, så kan du använda den nästa dag. Det är faktiskt en fördel om degen är kall, för då är den enklare att kavla ut. Mördeg går också att frysa in, då klarar den sig ett par månader. Blanda mjölet och sockret i en bunke. Skär sedan kylskåpskallt smör i kuber och nyp ihop det med mjölblandningen. Använd fingrarna. Ett tips är att använda riktigt smör, du kommer att känna skillnaden. Degen ska bli lite smulig i konsistensen. Häll i äggulan (äggvitan kan du exempelvis använda till att göra maränger) och rör ihop med degen. Det ska bli en fast deg som går att kavla ut. Om degen är smulig kan du hälla i lite kallt vatten. Ta lite åt gången och prova dig fram. Kavla ut degen på mjölat bord. Ta ut äggformade kakor, det ska räcka till ungefär tjugo stycken. Använd en kakform eller något annat äggformat. Rota lite i kökslådorna så hittar du säkert nåt.

2. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt sedan kakorna svalna innan du glaserar dem. Om kakorna fortfarande är varma när du ringlar över glasyren, så kommer glasyren att smälta.

3. Nu är det dags att göra smörkräm. Vispa smöret fluffigt med elvisp, gärna i 10 minuter. Häll i florsockret lite pö om pö. Häll sist i karamellfärg och smaksättning. Det kan vara gott att ha i lite vaniljsocker. Var försiktig med karamellfärgen så att inte färgen blir för stark. Tillsätt lite vatten om du tycker att krämen är för tjock.

4. Och så glasyren. Rör ihop florsocker och vatten. Vispa med elvisp i ungefär en minut. Glasyren ska vara bli jämn och trögflytande. Häll i några droppar karamellfärg. Se upp så att det inte blir för mycket! Tips! Dela upp glasyren och färga den i olika färger. Då blir påskäggen mer färgglada och roligare.

5. Till sist har vi kommit fram till det roligaste: att montera kakorna. Ta två kakor och bred smörkräm emellan. Lägg ihop till ett ägg. Ringla sedan över glasyren. Avsluta med lite strössel. Violà – nu är påskäggen färdiga!

Receptet är inspirerat av Matilda’s recept på Baka.se, mer kan hittas här.